Avertismentul de la Guvern pentru toți românii, se pierd bani mulți. Cum ne afectează deficitul bugetar
Reforma Codului Fiscal și a Legii pensiilor din România, dincolo de eliminarea inechităților din sistem, are ca scop reducerea deficitului bugetar și respectarea jaloanelor din PNRR. În consecință, țara noastră poate pierde miliarde de euro în fonduri europene dacă nu va reuși să remedieze dificultățile fiscale.
Premierul Marcel Ciolacu a explicat în această săptămână de ce reprezintă un motiv foarte mare e îngrijorare posibilitatea depășirii pragului de 6,2% cu deficitul Bugetar și, în același timp, de ce riscăm să pierdem foarte mulți bani sub formă de fonduri europene.
„Dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă în paralel cu o reformă de reducere a unor excepții fiscale -toate excepțiile însumează 75 miliarde lei- România fără nici o măsură în acest moment va ajunge la un deficit mai mare de 6,2%. Automat va duce la blocarea fondurilor UE, va duce la costuri mult mai mari de împrumut pentru a acoperi deficitul și va duce la o instabilitate politică”, a declarat Marcel Ciolacu.
Decizia finală vine la Comisia Europeană
Următoarea etapă este negocierea deficitului bugetar cu oficialii de la Bruxelles. „A treia negociere cu Comisia Europeană (până la 31 august) va fi pe deficitul bugetar (deficitul asumat de România e 4,4% din PIB). Încălcarea deficitului e prevăzută în PNRR, orice țară care își încalcă deficitul asumat, automat Comisia declanșează suspendarea fondurilor europene”.
În același timp, șeful Guvernului a atras atenția asupra efortului de a combate evaziunea fiscală și că două ordonanțe menite să reducă cheltuielile vor fi date concomitent.
„Astăzi am hotărât și închis în acest pachet 99% din măsuri în ceea ce privește economiile și reforma administrativă, dar și excepții fiscale. Mâine va veni Ministrul Finanțelor și va prezenta”.
Una peste alta, presiunea pe Guvernul Ciolacu este la apogeu în această perioadă, având în vedere dezamăgirea mediului de afaceri când vine vorba de suprataxare, a IT-iștilor și constructorilor pe marginea impozitării preferențiale. Rămâne să vedem în ce direcție vor merge proiectele legislative ajunse online în ultimele săptămâni.